Media

Här samlar vi vad som har skrivits och sagts om Medborgarstämman.

Tidningen Centrum skriver om Medborgarstämman.

Sara Svensson, en av arrangörerna, berättar om varför göteborgarna behöver en egen medborgarstämma. Läs mer här: Tidningen Centrum, 2014-03-19.

”Forum för att förändra staden”

Arrangörerna Malin Widehammar och Jonas Johnsson intervjuas om tankarna bakom stämman. Läs mer här: Fria Tidningen Göteborg, 2014-03-22.

Radioreportage direkt från Medborgarstämman

Lyssna på radio P4 Göteborgs rapportering från stämman här: Reportage i P4 Göteborg, 2014-03-23.

Fotogalleri

Här är några av alla bilder som togs under helgen, fler tillkommer!

IMG_0699

Reportage från Medborgarstämman, skrivet av Filippa Bohlin

Frågan om vilken stad vi vill ha engagerar mer än någonsin. Och när den första upplagan av Göteborgs medborgarstämma arrangerades i helgen valde drygt hundra göteborgare att strunta i det vackra vårvädret och istället bänka sig inomhus för stadssnack.

Såväl enskilda som representanter från olika organisationer och föreningar satt ner i klassrummen i Internationella skolans lokaler för att lyssna på inspirationsföreläsningar och delta i workshops. Ur ett stadsutvecklingsperspektiv utforskades ämnena miljö, demokrati, arbete, utbildning, inkludering och bostäder.

En deltagare i workshopen Bostäder och stadsutveckling var Olof Antonsson från Yimby (Yes, In My BackYard). Han påpekar att det ökande intresset för stadsutvecklingsfrågor har många förklaringar, men att en orsak kan vara att intresset för att flytta till Göteborg är stort samtidigt som det är ont om utrymme. Olof Antonsson förespråkar en förtätning av staden, något som andra stämmodeltagare oroas av på grund av risken att grönområden då bebyggs.
– Jag tror att det är bra att diskutera ihop sig och försöka se lite mer nyktert på stadsutveckling och inte bara säga nej till allting, säger han innan han återvänder till diskussioner i workshopen.

Victoria Trygg som arbetar på Hyresgästföreningen, kom istället för frågan om hur vi ökar inkluderingen i staden. Viktigt, särskilt i Göteborg som är Sveriges mest segregerade stad, menar hon.
– Man möter mycket frustration, den här medborgarstämman är en del i en jätteviktig process för att öka människors delaktighet.

Victoria Trygg

Victoria Trygg, Hyresgästföreningen

Bland trettiotalet olika förslag grupperna arbetade fram under helgen fanns till exempel lokal produktion av ekologisk mat, ökad delaktighet från boende i stadsdelarnas budgetarbete –  så kallad deltagarbudget, samt initiativ för att minska byråkrati som kväver konstruktiva stadsutvecklingsprojekt i sin linda.

Samtalsledaren för workshopen Göteborg glokalt, Karin Utas, hade bara positivt att säga om arbetet i gruppen.
– Det var fantastisk stämning i vår grupp, och det har det varit överlag under hela stämman. Vi kom fram till många konkreta förslag, även om nog alla inser att det är en lång process till dess att de kan förverkligas, säger hon och tillägger att det är vägen som är mödan värd.

Förslagen som kommit ur helgens kreativa process ska nu samlas ihop. Senare i vår, den 29e april på Göteborgs Stadsmuseum, kommer de frivilliga stadsbyggarna att träffas igen för att diskutera vilka förslag som ska prioriteras och utvecklas för att tas vidare till stadens beslutsfattare för fortsatt dialog om det framtida Göteborg.

– Det är skitspännande! Det var så himla häftigt med så många personer som kom tillsammans för att ta fram förslag som leder till förbättringar. Det ger så mycket energi, och nu har vi satt i gång processen och öppnat ett forum för förändring, säger Malin Widehammar från gräsrotsinitiativet och arrangörsorganisationen Staden vi vill ha.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>