Om Medborgarstämman

Det är vi som bor i staden som ska skapa Staden vi vill ha! På Göteborgs första Medborgarstämma samlas vi för att ta de första stegen.

22-23:e mars 2014 bjuder initiativet Staden vi vill ha in till ett forum för att gemensamt ta tag i att forma vår vardag och framtid. På stämman ska det tas fram en Medborgaragenda med förslag på förändringar och prioriteringar invånare vill se i Göteborg. Dessa förslag vill vi lyfta i valdebatten 2014 som en början att göra staden vi vill ha.

Vi hälsar individer och föreningar välkomna att medverka i skapandet och samarrangerandet av Medborgarstämman. Slår vi våra krafter ihop kan vi göra mycket!

Klicka här för att se vår officiella inbjudan!

Stämmans teman

Lördag:  Demokrati – Arbete – Göteborg Glokalt

Söndag:  Bostäder – Inkludering –Utbildning – och Öppet Forum (speakers corner)

Framtagandet av Medborgaragendan

Innehållet till agendan tas fram av deltagarna under workshops från alla olika teman med inriktningar under stämman. Varje ämnesinriktning får prioritera 1-3 förslag eller frågor att lyfta till agendan. Det är 8 inriktningar på lördagen och 5 på söndagen vilket blir totalt 30-40 förslag. Det kan vara både konkreta förslag, men även punkter som slutar med ett frågetecken som handlar om en fråga en vill lyfta till den politiska dagordningen. Under stämman kan det såklart också komma upp motstridiga förslag om heta frågor som t.ex. förtätningens vara eller icke vara. Då kan ett val kan vara att lyfta frågan med de olika perspektiven till dagordningen för att trycka på att diskussionen behöver tas upp och att berörda bör få större inflytande.

Hur förslagen från Medborgarstämman används

Förslagen och frågorna riktar sig till beslutsfattare i Göteborg med fokus på vad som kan göras i staden och kommunen Göteborg. De ska lämnas över till politiker och tjänstemän för att sedan ha en dialog om hur lösningar på dagens problem kan bli verklighet. Nästa steg är att ansvariga politiker får välja att skriva under de förslag de stödjer och ska arbeta för att genomföra. Se mer under “Efter stämman”.

Inte bara politiker skapar förändring. Det är vår rättighet att delta och vårt civila ansvar att agera

Vi ska inte “bara lämna över förslagen” och hoppas på att andra gör något bra utan fortsätta dialogen och agera för att saker ska hända. Det är vårt gemensamma ansvar att förändra vårt samhälle. Vi ser detta som en början på ett deltagande i Göteborgspolitiken som aktiva medborgare. Även efter valet kommer vi fortsätta engagera oss i vad som händer i Göteborg. Se mer under “Efter stämman”.

Vi hoppas på att inspirera till att agera. Det vi speciellt fokuserar på är gemensam handling. Det handlar både om att sätta press på beslutsfattare och att själva ta civilt ansvar att våga lägga tid på handling. Om det så är att som lärare sätta ner foten för att specialpedagogen ska få vara kvar eller att driva en gemensam kampanj för rimliga hyror.  Detta är början på att vi är fler och fler som agerar för att saker händer!

Inspiration från Montreal Citizen Summits

Staden vi vill ha har inspirerats bland annat av Citizen Summits som har genomförts med framgång i Montreal i Kananda. Där har fem stycken stämmor arrangerats och växt för varje gång. Här kan du läsa mer om Montreal Citizen Summits.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>